Новини
 

Ще има промени в правилата на игра в плажния футбол

В категория Плажен футбол

По време на събитието Season Launch 2020, което се проведе в Дубай, бяха обсъдени и дискутирани важни въпроси с бъдещите промени в правилата на игра в плажния футбол. От световната федерация обясниха, че с цел спорта да стане още по-динамичен, бърз, привлекателен и разбираем за публиката, както и в съответствие с актуалните тенденции в развитието на световния футбол, предвиждат в бъдеще да направят някой корекции в правилника. В седмиците преди семинара, редица треньори и представители на отбори, бяха анкетирани за мнения в тази връзка.

Особено интензивна и дълга дискусия по време на семинара бе отделена към вратарският пост и действията на вратаря в наказателното поле и извън него. По-специално беше повдигнат въпросът за „правилото за четири секунди“ и възможността за връщането на подавания обратно към вратаря в игра. В процеса на дискусия обучители и специалисти разработиха няколко варианта за възможни промени, като почти всички от тях водят до ограничаване на възможността да се върне топката на вратаря, за да се поддържа контрол над нея.

Обсъдени бяха предложения за намаляване на наказателното поле от девет на осем метра или дори седем метра. Повдигнат бе въпроса по подобие на баскетбола и футзала да има лимит на нарушения за третина, примерно три за отбор, след което всяко следващо да се изпълнява като дълга дузпа от центъра на терена.

В хода на семинара бяха разгледани дискусионни въпроси като смяната на играч преди пряк свободен удар, процедурата при изпълнение на начален удар и времето позволено за изпълнение на свободни удари.

Международните експерти обещаха, че до началото на сезон 2020 в плажния футбол, всички промени, които бъдат одобрени, ще бъдат изпратени до федерациите на страните развиващи спорта.