Новини
 

Отборите от Европа се впускат в спор за квоти на Световните плажни игри

В категория Плажен футбол

Утре в испанския курортен град Салу започват квалификациите в зона Европа за първите в историята Световни плажни игри, които ще се проведат през месец октомври в Сан Диего. С това мероприятие на практика се слага началото на активния състезателен сезон за националните отбори от континента, който ще е най-натоварения и динамичен в до сегашната история на спорта.

Шестнадесет тима бяха допуснати до участие в надпреварата, на база класиране в ранглистата на Европа за национални отбори. Те ще се борят за една от четирите директни квоти на финалите, а тимът който заеме пето място, също ще има шанс да играе в Сан Диего, но за целта ще трябва да спечели допълнителен бараж с третия от зона Южна Америка – Колумбия.

Регламента предвижда срещи на директна елиминация, което на практика означава, че тимовете които стигнат до полуфинал ще си гарантират място на финалите през октомври.

Участниците имат гарантирани по четири двубоя, независимо от изхода на всяка една среща, което на практика за отборите, които не спечелят квоти ще е важно за спечелените точки от крайното класиране и натрупването на игрова практика за следващите състезания през сезона.

Българският национален отбор имаше нужния коефициент за участие в турнира, но няма да бъде сред тимовете от Европа, които ще си оспорват квотите за Световните плажни игри.