Новини
 

Всички отбори за финалите на световното са ясни. България не участва в квалификациите.

В категория Плажен футбол

Днес в Москва завърши квалификационния турнир в зона Европа по плажен футбол, който трябваше да определи последните пет отбора, които в края на ноември ще спорят за титлата на планетата в Парагвай. Двадесет отбора спориха за места на финалите, сред които не бе България, която се отказа от участие в надпреварата.

Русия, Италия, Беларус, Швейцария и Португалия взеха квоти за световното първенство, след като преминаха през две групови фази и елиминации. Шампион стана отбора на Русия, който не допусна поражение в нито един от осемте си двубоя в надпреварата, постигайки няколко убедителни победи срещу класни съперници като Швейцария с 9:3 и Испания със 6:1. Във финалния сблъсък възпитаниците на Михаил Лихачов буквално прегазиха Италия със 7:1.

Беларус спечели бронза в турнира след успех със 6:2 над Швейцария, а „златното“ пето място, даващо последната квота за Парагвай бе завоювано от състава на Португалия, който победи Испания в истински спектакъл, след две равенства в редовното време и продължението и изпълнение на дузпи.

Квалификацията в Москва сложи точка на спора за класиране на световните финали и вече всички шестнадесет отбора, които ще спорят за титлата на планетата са ясни:
Европа: Русия, Италия, Беларус, Швейцария и Португалия
Южна Америка: Бразилия, Парагвай, Уругвай
Азия: Япония, ОАЕ, Оман
Африка: Сенегал, Нигерия
Конкакаф: Мексико, САЩ
Океания: Таити

Първенството за определянето на новия първенец на планетата по плажен футбол ще се състои между 21 ноември и 1 декември в столицата на Парагвай Асунсион.