Новини
 

Брага е новият световен клубен шампион

В категория Плажен футбол

В Москва завърши шестото издание на световното клубно първенство по плажен футбол. Турнира известен като Мундиалито се проведе в зала Мегаспорт в руската столица и се превърна в изключително по рода си събитие за спорта по ред причини. Шампион стана отборът на Брага (Португалия), който спечели всичките си двубои от надпреварата, а в изключителен финал надделя над италианския Катаня с 7:6.

Участниците бяха разпределени след жребий в две предварителни групи. Всички отбори се бяха постарали и в селекциите им личаха много от най-класните и изявени в плажния футбол играчи, което направи всички двубои много оспорвани и интересни.

Спартак (Москва) спечелиха три победи в група А и оглавиха класирането. Домакините на турнира победиха последователно Фламенго с 2:1, Спортинг (Лисабон) с 4:3 и БАТЕ Борисов със 6:3. Фламенго и Спортинг също взеха победи над БАТЕ и в пряк дуел по-между си трябваше да определят и втория полуфиналист в потока. Бразилският отбор спечели със 6:3 и се класира напред в турнира.

Определяната от всички за далеч по-оспорвана група Б, напълно оправда очакванията. Срещите между четирите отбора бяха много равностойни и завършваха с минимални разлики, а две от тях се решиха и след продължения. Брага тръгна с успех в добавеното време срещу Катаня (6:5), после победи Леванте с 4:1, а един от най-красивите и интересни двубои от турнира се наложи с 7:6 над Локомотив (Москва). Битката за второто място спечели италианския Катаня, който се оказа с най-добри показатели от Леванте и Локомотив, след като и трите отбора завършиха с по една победа и две загуби. Решаваща се оказа победата на Катаня над Леванте с 9:5, тъй като испанците победиха Локомотив с 6:4, но пък московчани взеха само две точки от победата си в добавено време с 9:8 над Катаня.

Полуфиналите противопоставиха Спартак срещу Катаня и Брага срещу Фламенго. Португалският отбор показа голямата си класа и не остави шансове на бразилските си колеги, побеждавайки ги с убедителното 4:0. Изключителен двубой изиграха Спартак и Катаня. Двата отбора не се победиха в редовното време и продълженията – 4:4, за да се стигне до изпълнение на дузпи, в които щастието се усмихна на представителите на Италия в турнира.

В срещите за разпределение на местата след четвърто Спортинг (Лисабон) се наложи с категоричното 9:1 над Леванте и взе петото място, а шампиона от преди година и двукратен победител в надпреварата Локомотив (Москва) се задоволи със седмата позиция, след успех със 7:0 над белoруския БАТЕ.
На трето място се нареди Фламенго, който спечели спора за бронза със Спартак (Москва) след успех с 4:3.

Финалният двубой се превърна и в украшението на турнира. Брага стига до златните медали в поредното голово шоу от надпреварата. Португалският шампион се наложи със 7:6 над Катаня и прибави към богатата си колекция от титли и тази на световен клубен шампион.

Турнира в зала Мегаспорт в руската столица се превърна в знаков за плажния футбол и може би преломен в преминаването на спорта в следващото измерение. Зрителите видяха страхотни срещи и много красиви изпълнения типични за футбола на пясък. Състезателите и отборите показаха високо качество на игра и подготовка, което е предпоставка какво може да очакваме от най-важната и натоварена година в спорта.